dilluns, 14 de gener del 2008

Llegums cuits


(foto Bernat Pérez de Tudela)

Nosaltres fem vi per vendre'l i consumir-lo com un producte de la taula quotidina. I aquest subministre de la taula de cada dia és una tasca que compartim amb altres productors i actors del mercat que, amb un pes específic en la nostra tradició gastronòmica, esdevenen icones de les nostres viles i ciutats.
Avui he conegut un botiguer amb un encant especial. A la cantonada del carrer València amb Bailén, hi ha una botiga de "Llegums cuits" regentada per Joan Calam. Serveixen llegums cuits i complements (patates al caliu, escalivada,... i conserves, i embotits,... i moltes coses més: tenen una pasta artesanal de Caldes de Montbui que provoca excursions setmanals des de barriades allunyades per anar-ne a cercar). Jo m'hi he estat una estona, esperant que la senyora que serveix, darrere el taulell, ple de safates de cigrons, fabes, llentíes i tota mena de viandes, anés despatxant les clientes. La gent del barri té plats cuinats de primera al costat de casa: a la vista de la cua que s'hi forma, sembla un negoci imprescindible. La clau és la qualitat, el gust d'un llegum de primera, ben cuit, amb una textura immillorable.
El Joan és de les Garrigues. Allí hi té un fill, que s'ocupa de les oliveres (una explotació pròpia). L'oli que n'extreuen el venen a la botiga de Barcelona. Té una clientela fixa que gaudeix d'un model perfecte: l'autenticitat. L'establiment és un punt de distribució de productes quotidians de qualitat molt seleccionats.
Estem molt contents de poder-hi tenir el vi. Sabran explicar-lo.