dijous, 17 de gener del 2008

Igualada

Des de fa uns quants dies, tenim el vi a Igualada. En aquesta ciutat del centre de Catalunya hi ha els Cellers Can Figueres. Darrere el taulell de la botiga del número 27 de l'Avda. Pau Casals hi ha el Josep Maria. Es tracta d'una institució, un home que durant una colla d'anys exercí de comercial d'una coneguda casa de Cava de Sant Sadurní. Es coneix bé el sector i el mercat. A la seva botiga, a més d'unes prestatgeries ben assortides, hi ha 8 dipòsits de 300 litres i 4 de 500 litres per servir vi a doll que es fa portar des de diversos cellers. A l'altre costat, un degoteig de clients van passant per carregar les seves garrafes. Es pot dir que n'és un expert.
De fet, el Josep Maria Figueres, un personatge amb una llarga trajectòria personal, dóna mostres d'una visió del món particular, que es respira en l'ambient de l'establiment i, provablement, aquells que el visiten, en part, empatitzen amb aquest home que darrere d'una colla de recursos, amb un estil de comunicació popular i directe, amaga un món autèntic i d'una realitat tant forta que per a molts esdevé fantàstica: vaig ser-hi una estona i em va fer un retrat autobiogràfic que unia senzilleza (veritat) i riquesa; des d'un origen a Cornudella de Montsant, participant en les feines del camp, donant mostres del coneixement de les diverses tasques de la vinya, fins a les etapes de creixement del país, amb les seves experiències als grans establiements d'hostaleria de la Barcelona dels seixanta (un guió quasi cinematogràfic; suggerent).
En tot cas, però, i anant al gra, el Josep Maria té criteri, i podrà explicar la tipicitat de la nostra Garnatxa Blanca, o les Carinyenes (Samsó en català) que hi ha en el cupatge del nostre negre. Ho anirem xerrant.