dimecres, 9 de gener de 2008

el nostre negre


El negre, ja se sap (el consum és el 75 % del total), és la referència. La major part de la gent escull el negre com a vi genèric, i el blanc és un producte específic, per a situacions determinades (el peix, els refrescos d'estiu...). Davant d'aquest fet, fa dos anys, quan vàrem emprendre aquesta aventura empresarial, tots els nostres esforços es van centrar en l'obtenció d'un vi negre de qualitat que tingués uns trets distintius i que pogués ennamorar un ampli ventall de paladars. Al Montsant hi ha una bona solució: vins estructurats, amb alta concentració, de forta tipicitat (garnatxes i carinyenes molt arrelades) que, amb una vinificació acurada, donen una entrada suau a la boca, apta per a tot tipus de consumidor.

Amb aquesta targeta de presentació anàrem fent un camí que ens ha dut a conèixer molts punts de venda i fer bones amistats. En Ramon Lasierra, de la Mantegueria que porta el seu nom, a Rosselló - Aribau, a Barcelona, un home format al darrere del taulell del seu establiment, coneixedor dels productes i exigent vigilant de la qualitat, és un dels entusiastes venedors dels nostres vins. La relació amb en Lasierra és ferma, perquè la nostra proposta encaixa amb la seva visió del comerç, de qualitat i de proximitat: per cuidar els clients cal estar atent als detalls, i ell, que a més de despatxar, defensar i explicar els nostres vins els consumeix, fa tres setmanes, amb els primers envasos de la nova anyada, va voler confirmar que el vi era el mateix del de l'any passat, perquè li havia notat una aspror inquietant. La meva resposta fou la que ell imaginava: érem a primers de desembre, i el vi acabava de sortir de la tina. És un vi jove robust que es feia notar lleugerament a la llengua. Ara, al cap de cinc setmanes ja està afinat i té l'entrada suau que li coneguérem l'any passat.