dimecres, 16 de juliol del 2008

La durabilitat dels vins en Bag in Box


Fa pocs dies vaig rebre un missatge preguntant per la durabilitat del vi en el Bag in Box. L'Anna, que signava el correu deia que va regalar una caixa de vi [QUA] del Montsant, d'aquestes que hi va un envàs de plàstic a dins la caixa, i m'agradaria saber quans dies o anys pot mantenir-se, abans que es piqui, sense obrir, és clar.

La pregunta exigeix una presentació dels beneficis intrínsecs del Bag in Box, un envàs d'èxit arreu, justament, perquè garanteix l'òptima conservació del vi, i és especialment eficaç en el consum quotidià, quan l'envàs queda obert: podem tenir-lo encetat durant moltes setmanes, perquè el vi està tancat, sense aire, que és el que l'oxida. Per tant, EL BAG IN BOX ÉS UN ENVÀS ESPECIALMENT INDICAT PER A LA CONSERVACIÓ DELS VINS DE CONSUM: ENS PERMET TENIR EL VI OBERT SENSE QUE ES FACI MALBÉ.

La pregunta sobre l'eficiència d'aquest tipus d'envasos per a guardar vins durant anys és una incògnita, sobretot perquè se'n té poca experiència. A més, la major part dels vins que s'envasen en Bag in Box han estat concebuts per a ser consumits durant el mateix any o el següent, com a màxim.

En tot cas, puc aportar una experiència recent, pel que fa a la durabilitat dels nostres vins. L'any passat varem envasar la nostra primera anyada, amb un parell de vins negres, una garnatxa de la Terra Alta, i el nostre coupatge del Montsant. I els nostres amics del Grand Cru de Girona en tenien un parell d'envasos oberts, des de fa més d'un any. Vaig tastar-los amb el Carles, la persona que s'ocupa de la botiga. És somelier de professió. Varem compartir una nota de tast senzilla però concloent: érem davant d'uns vins una mica envellits però nets i suficientment vigorosos, aptes per al consum, indubtablement.

És una dada, que a poc a poc anirem enrriquint amb les que anem acumulant.