divendres, 11 de juliol del 2008

AUTENTICITAT

Én aquest món nostre és un valor en alça. Em refereixo a l'AUTENTICITAT. Els motius poden ser diversos, i les imatges autèntiques, evocadores de l'autenticitat, encara més. Quines són les escenes més autèntiques?
Jo passejava per Girona, l'altre dia, a primera hora de la tarda, després de dinar, esperant que obrissin a Can Juandó, on estava fent una degustació del vi A Punt, i al mateix carrer Nou, tocant al riu, sota els porxos, vaig veure un forn que em cridà l'atenció. És l'Antiga Casa Bell-Solà. A l'aparador hi havia una sèrie de pans i pastes, tots molt atractius. Vaig entrar-hi, mogut per la curiositat, més que per la gana ja que acabava de dinar. Al fons de l'establiment, en front des del carrer, hi ha un vidre, i darrere, l'obrador. Segurament n'heu vist d'altres de forns així (en recordo un de famós del qual he oblidat el nom que hi ha al carrer Baluart de la Barceloneta de Barcelona, davant del mercat). Representen així l'autenticitat: ensenyen el que fan. Els clients poden veure'ls treballar i en són testimonis, poden acreditar que allí, el pa, se'l fan ells.
També hi ha molts restaurants que han optat per obrir el seu obrador i la cuina és a la vista, darrere d'un vidre o directament oberta. Hi ha una demostració d'autenticitat i, per part del públic, un cert voyeurisme d'aquest ofici que s'ha posat de moda, puix el cuiner era algú amagat fins fa pocs anys, i ara és l'estrella de l'equip. A la Cuina Miracle, un restaurant de Sant Just Desvern que ofereix el vi A Punt en el menú, la cuina és just a continuació de les taules.
La qüestió de l'autenticitat ens preocupa, perquè és un dels arguments del vi A Punt que, des del convenciment de què la nostra és una terra de vins que tradicionalment ha gaudit del reconeixement del mercat, aposta per les varietats autòctones i per una identitat organolèptica clara. La història ha fet que determinades varietats s'arrelessin bé a la terra: les garnatxxes blanques, a la Terra Alta, per exemple, representen el 30 % de tota la del món. És un vi blanc consistent, estructurat i potent, de graduació considerable, extremadament adaptat a aquesta zona nostra meridional, d'interior, prop de l'Ebre, i airejada per la marinada i el cerç. I aquesta potència, aquest arrelament feren, en el seu moment, que els vins de la Terra Alta fossin indiscutibles a Barcelona i tot ique determinats atzars del mercat els han anat situant en una posició secundària, el seu reconeixement és ampli.
Donada aquesta història, assumida i integrada, el propòsit del vi A Punt és portar a la taula de cada dia aquests vins que, amb un origen acreditat, i amb una cura pels detalls del procés, ens transmeten les característiques dels nostres vins. Pensem que si cada terra fa sa guerra, igualment hem de fer-ho amb els vins, ben fets i adequats a cada circumstància de consum, però autèntics que vol dir autòctons.