dilluns, 22 de juny del 2009

És el Montsant un Priorat assequible?

Hi ha entre aquestes dues denominacions d'origen vincles evidents, de proximitat i de tast, de tipicitat i de persones. També hi ha elements diferenciadors que, lluny de desmerèixer-ne cap de les dues, han estat identificats pel mercat.
La Denominació d'Origen Montsant va ser oficialment operativa el 2002. Fins a aquell moment, les vinyes que avui l'integren s'acollien a la denominació Tarragona (sub-zona de Falset).

La regió, pràcticament tota dins la comarca del Priorat, acull un important nombre de cooperatives històriques amb una producció d'entre 10 i 15 milions de Kgs. de raïm, i una quarantena de cellers independents. Entre uns i altres han posat al mercat una colla de vins entre els més ben valorats a escala global.

Quin és el motor de l'èxit dels vins de la D. O. Montsant?

Estava previst? S'estan acomplint les expectatives?

Està consolidada o estem parlant d'un valor emergent?

És el mercat interior prou coneixedor del producte que s'ofereix?

Quins són els reptes del conjunt de productors de la regió?

Aquestes preguntes ens les proposem per a la tertúlia que el pròxim dimarts, 30 de juny, obrirem a l'Ateneu Barcelonès. en el marc del cicle les presències del vi, que juntament amb el restaurant ATN i amb el suport de l'INCAVI organitza el vi A PUNT.

Comptarem amb els responsables del Consell Regulador i amb tres cellers representatius: Vinyes d'en Gabriel, de Darmós; Celler El Masroig, una de les cooperatives de referència; i Venus La Universal, dels reputadíssims René Barbier i Sara Pérez.

L’estructura dividirà la sessió en dues parts:
20:00 hs. presentació de la denominació d’origen i de tres dels cellers que la representen + tast d’armonització de territori (5 €)
21:30 hs. sopar – tertúlia
El preu de la sessió completa és de 27 €
Les persones interessades poden adreçar-se a:
comercial@elviapunt.com
restaurantateneu@restaurantateneu.es
Als teléfons 933185238 o 625408974
O al mateix restaurant de l’Ateneu
L’aforament és limitat i s’ocuparà per ordre d’inscripció

12 comentaris:

Anònim ha dit...

mireu el que te de "dolent" aquesta DO es que es "ven" com un "priorat" assequible...mireu en certa part viuen de la confusió y volen aprofitar l' èxit de l' altra DO.Les diferències hi són des de fa molt temps (composició majoritària del sol calcàri argelòs,panal... pluviometria mitja anual superior, situació majoritària de la vinya en terrenys semiplans, molta més producció, presència molt significativa de la varietat ull de llebre y de varietats de fora,predomini de les cooperatives...important presència dels vins joves i dolços.
La confusió interesada amb els vins del Priorat...Durant molt temps es deien Falset y Tarragona, perquè interessava més ara es focalitzen per aprofitar l' èxit dels altres i juguen amb el factor preu una mica com els xinesos...

viníssim ha dit...

Jo compro Montsant i no compro Priorat. Preu per preu un Montsant és sempre millor que un Priorat. No poso en dubte la qualitat dels Priorats, però la meva butxaca no entra dins del "target" dels productors del Priorat. Ara alvaro Palacios ha tret els seu Camins a 13€, el tastarem i si m'agarada agrairé als temps de crisi que m'hagin alegrat el paladar.

Anònim ha dit...

en tot cas deu comprar els Montsants més econòmics perquè els més bons i de qualitat també valen 20 ó més euros i parlem dels Cabrida, Flor de primavera, el Bugader, Laurona 6 Vinyes, l' Espectacle...que igualen o superen els preus de molts priorats...
Això de la relació qualitat-preu es òptim però de Priorats també n' hi ha d' aquesta mena...cal no confondre al consumidor de moment a l' èlit qualitativa hi ha bastants més vins del priorat que de montsant...mireu la crítica.

Anònim ha dit...

penseu que en el moment en que priorat comenci a fer vins del segment qualitat-preu, montsant no h tindrà gairé més a fer...

Rafel Pino ha dit...

En tot cas la decisió de fer un vi qualitat-preu serà arran de l'èxit del Montsant, en això anem per endavant.
I en referència a que montsant no h tindrà gairé més a fer... acceptem el repte, el temps ho dirà i et recordo que el menspreu de l'adversari, la suposada pròpia superioritat, és el principi de la derrota... com diuen els sardanistes, juntem les mans i fem una rotllana (no la fem de falafel).

Prioratí ha dit...

els dels pobles de la DO Priorat sempre que fem alguna cosa plegats amb la DO Montsant hem sortit históricament escaldats. La DO Montsant té el poder politic de la Comarca i l' exerceix i de quina manera...en ocasions de manera fefaent i d' altres "sin que se note el intento"...tot plegat una mica com Madrid amb Catalunya perque s' entengui.
Volen que tot passi per Falset i ara s' aprofiten de l' èxit aliè presentant-se tristament com "un Priorat assequible en preu" per tot el món...quan durant molts anys estaven focalitzats cap a Tarragona...ara han canviat la focalització...i en el futur es vestiran de ramoneta i seguiran el "model" dels dragons asiàtics...

Àlex Sànchez ha dit...

Dons penso jo, que caldria fer promoció plegats. Vaig trobar molt encertat el tast professional d'aquesta ultima fira del vi de Falset.
La oportunitat de tastar costat per costat els Priorats i els Montsants va ser fantàstica. No crec que el Priorat hagi de tenir por de ninguna altra zona productora, és un líder indiscutible. I si la resta de DO Catalanes poden seguir els seus passos i aprofitar la "fama" del Priorat, millor pel país.

Anònim ha dit...

cert tens raó junts tot aniria millor segur...però els de Montsant són quasi bé els mateixos que es van oblidar durant molts anys dels poblets del centre de la comarca i ara a sobre volen tenir un protagonisme que de moment no tenen aprofitant el nom de l'altre amb veritats a mitges...
Mireu la realitat es que el segment de grans vins i de qualitat el lidera i amb diferència la DOQ Priorat, el el segment de relació qualitat preus hi ha varies DO catalanes entre elles la DO Montsant i amb poca diferencia en nombre de vins la DOQ Priorat...i finalment hi ha un segment de preu amb una qualitat aceptable (on diguem-ne que el preu conforma el consumidor) que és el que junt amb altres lidera Montsant i on el Priorat no hi treballa entre d' altres coses perque fa molta menys producció i el potencial qualitatiu és millor.
Així no confonem a l' opinió pública de forma interesada els celler de la DOQ Priorat fans quasi tants vins destacats de relació qualitat-preu com Montsant i d'altres el que no fa són vins de preu amb una qualitat mínima que s'accepta precisament pel baix preu...parlem doncs amb propietat.No confonem a la gent interessadament fent creure que la DOQ Priorat només fa vins de qualitat cars...

Anònim ha dit...

al priorat també hi han grans vins qualitat preu per sota dels 13 euros normalment son vins de petits productors o de cellers mitjans com ara:,cep nous,onix fusio,pardelasses,mas saura,genium,mas garrian i molts altres que es poden trobar per poc mes aquets son vins ajustats al preu i amb els que la do montsant qualitat preu no hi te res a fer

Anònim ha dit...

per tan: és el Montsant un Priorat a un preu assequible?....rotundament no, un Montsant és un Montsant i un Priorat és un Priorat, potser hi podeu trobar algun vi diguen-ne de transició entre les dues zones però no hi ha cap confusió, per sixò hi ha dues DO.
L' única confusió ve del marketing del Montsant que s' empenya en vendre aquest concepte de "el mateix a millor preu...." és un marketing que l' expliquen per mig món intentant confondre el consumidor...un marketing erroni a mig termini..el gat per llebre de sempre.

francesc galvez ha dit...

que no us venguin -Gat (Montsant) per Llebre (Priorat)- Un Priorat de debó és garantia de qualitat.

Unknown ha dit...

Soc enpordanes, o sigui ni catala ni polles. pero no serem una nació fins que tots i bull dir qui som.....No deixem de fer l ibéric.
Xatos tinc mes problèmes x vendre o comercializa un oli o un vi catalan.. per cert nomes ha aceptar un mont-sant,
que un mojito de arrels pré-colombines.