En el marc de la Fira del Vi de Falset es presentà, dilluns a la tarda, al teatre de l'Artesana, el Parc Científic i Tecnològic de la Indústria Enològica que, tal com descrigué el seu director, el Sergi De Lamo, ha de ser l'eina de transferència de coneixement tècnic entre la Universitat i les institucions de recerca, i la indústria del sector. En aquest moment, amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la degana de l'enologia al nostre país, l'IRTA i l'INCAVI, el parc ha començat a gestionar projectes per a algunes empreses del sector vitivinícola entre els que destaquen un estudi dels nous consumidors per COVIDES, un estudi de preus del raïm per l'INCAVI, i la posada en marxa d'un treball de recerca en matèria de rec per l'empresa Mas d'en Gil del Priorat.
La presentació del Parc constà de tres conferències acadèmiques i de la pròpia definició de la tasca de la nova institució. Les conferències, a més d'aportar unes píndoles interessants de coneixement, ilustraren sobre les diverses capacitats del propi Parc i de les institucions implicades. Així, la primera anà a càrrec de Jérôme Pagès, director del Laboratori de Matemàtiques Aplicades, de l'Agro-Campus de Rennes, a França, sobre una línia d'investigació que aplica l'estadística en la definició dels vins (és una aportació innovadora en la mesura que les notes de tast actuals estan basades en consideracions subjectives, recolzades per arguments d'autoritat que procedeixen dels "gurús" del sector). La segona de les conferències a càrrec de Xoan Elorduy, director de l'Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava a Catalunya, fou la presentació d'un estudi per sondejar la participació de les D.O.s catalanes en el mercat. Fou una aportació en la línia d'anàlisi comercial i de mercat, una de les demandes del sector. La tercera de les conferències anà a càrrec de Robert Savé, de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (l'IRTA) que, com a centre de recerca especialitzat en l'estudi de cultius, presentà les expectatives per al sector de la vinya davant el repte del canvi climàtic, una preocupació extesa en la que l'anàlisi objectiu pot ajudar a reinterpretar les debilitats, però també les oportunitats de les varietats autòctones i del seu cultiu.
Abans d'un sopar a peu dret que serviren els IRREDUCTIBLES, el Sergi de Lamo feu una exposició del projecte que, plasmat en un edifici ubicat a Falset actualment en construcció, es presenta com una nova expectativa per un sector que busca eines per millorar la seva competitivitat.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada