dissabte, 29 març de 2008

2a. degustació a Ferran

Tot dinant a la rebotiga, dijous passat, el Pere Ferran m'explicava que una clienta li havia preguntat com s'ho feien per mantenir sempre el somriure. És una característica del seu establiment, i és un peix que es mossega la cua; perquè aquesta alegria que hi ha darrere el taulell s'encomana a la clientela i, al final, l'ambient és fresc i dinàmic però molt acollidor.
Aquesta setmana vàrem fer-hi la segona degustació per presentar-hi el vi A Punt. I després de dues jornades senceres amb l'equip i el públic de la xarcuteria Ferran, ho puc corroborar. Un dijous qualsevol, com el d'aquesta setmana, a cal Ferran hi entren entre 100 i 150 clients i, per tant, n'hi ha de tota mena, però els que tenen temps aprofiten el clima de l'establiment per fer una paradeta, qui sap si per impregnar-se'n. De bon matí vaig tenir una conversa amb un client de 92 anys, trempat i absolutament jove, que demanà un entrepà i se'l menjà allí mateix, amb un got de vi. És un home actiu, anava amb un amic a qui doblava l'edat (casualitats barcelonines feren que em trobés amb aquesta persona, l'endemà, a un altre extrem de la ciutat, i per cert, em comentà que havia parlat del vi A Punt en un sopar d'una associació gastronòmica que amenitza el Toni Falgueras del Celler de Gelida) i poguérem compartir l'interès pels vins de la nostra zona, a l'àrea de Tarragona, perquè aquest senyor, caçador d'afició, coneixia bé la contrada. Recordo un parell de converses més. A quarts de quatre de la tarda, en un moment de calma a la botiga, entrà un habitual de la cuina del Ferran i tot i anticipar que quasi evitava el vi, va marxar carregat amb dos bag in box, un de blanc per a ell i un de negre per obsequiar a un amic. Aquest senyor, Ramon Dalmau, responsable d'un establiment del barri, que resultà ser originari de Valls, cosí dels vidriers del carrer Abat Llort, m'explicà que de sempre havia mantingut una relació difícil amb el vi, que li havia resultat displicent i que quan els compromisos socials l'obligaven a consumir-ne, sovint ho passava malament. Vàrem mantenir una conversa sobre les causes d'aquest rebuig del vi que, com en el seu cas, és compartit per molta gent. Vaig explicar-li l'objectiu del nostre catàleg en aquest sentit, sempre a la recerca de cupatges que, mantenint l'autenticitat, l'honestedat, i el vincle amb el terroir, ofereixin un pas per la boca amable i plaent. Així, tant en el blanc com en el negre, i en el rosat que envasarem el mes de maig, el vi A Punt és dens i afruitat, fresc en el cas del blanc, i més càlid en el cas del negre, que es caracteritza per l'anul·lació de l'astringència. Les persones que s'autodefineixen com a profans en aquest món del vi tan complicat, diuen que el nostre negre és suau (i això que conté 14 % d'alcohol). Aquestes sensacions són la conseqüència de l'elecció d'un cupatge autòcton (40% de Garnatxa negra i 60 % de Samsó - la catalanització de la Cariñena) que, de fet, volem reivindicar: a tota la zona (Priorat, Montsant, i Terra Alta) aquestes varietats hi estan molt ben integrades i donen uns vins amb altes concentracions de fruita. I aquesta reivindicació del territori ens impulsa a oferir els vins amb un alt nivell de naturalitat: els filtrem poc, per mantenir-ne el màxim de la seva expressió (això i el fred extrem ens va provocar un problema de precipitació tartàrica en una envasada del desembre, precisament). I la càrrega de sulfurós és molt baixa: El vi és prou resistent. Aquest conjunt fa del vi A Punt un producte ric i interessant, però sobretot plaent, per a tots els públics, per als més iniciats i per als més habituals, els que s'hi aproximen amb una actitud natural, la pròpia d'un consumidor qualsevol, i que acabarà repetint l'experiència, només si li ha resultat agradable.
I després de tota una jornada explicant el vi A Punt i donant-lo a tastar, a quarts de nou del vespre entrà a l'establiment un senyor, després s'identificà com a gestor de fons financers per una entitat afincada a Luxemburg, que coneixedor de l'esdevenidor del sector, s'interessà per l'enfoc del nostre negoci, una proposta diferent, el del vi (autòcton) de qualitat, per la quotidianitat, que considerà interessant, sempre entesa com una oportunitat de nicho, segons em va dir, perquè les aigües van en una altra direcció, amb una Europa que ha de competir amb vins d'alta gamma, ja que els vins de consum els ofereixen, a bon preu, els productors del nou món.
Com es pot veure, una jornada a cal Ferran, a més de donar a tastar el vi prop de 100 vegades, dóna per molt. La riquesa de les converses és indiscutible. Això descomptant el degoteig de clients que, cadascú des de la seva visió, motivada pels coneixements de la seva professió, fan aportacions a la proposta comercial, des de l'opinió sobre el disseny de l'envàs i fins i tot sobre l'elecció del canal de distribució que, el Ferran n'és un exemple, és el de l'alimentació selecta.

dijous, 27 març de 2008

La festa d'espai bici

(fotos Marina Orozco)

A la festa d'aniversari d'espai bici vàrem servir prop de 60 litres de vi, entre blanc i negre, entre SINE i QUA, entre la Terra Alta i el Montsant.

Amb aquests cinc anys d'activitat, aquest establiment del número 63 del carrer Bruc de Barcelona s'ha consolidat en el lideratge del comerç de la bicicleta urbana. L'ordre, la garantia i el compromís confereixen un to seriós a la seva activitat. Sota el lideratge del Miguel i el David, aquesta seriositat es transmet a un equip i finalment al públic. La bicicleta, en aquest marc professional, adquireix valor (conquereix espais més enllà de l'oci, on el rigor i el nivell d'exigència acostuma a ser inferior), i espai bici ha treballat molt en aquesta direcció. Es nota i, de fet, la festa d'aniversari coincidia amb el reconeixement de l'Ajuntament pel seu dinamisme comercial.

I, però, quin és el vincle entre el vi A Punt i espai bici? Per què vàrem oferir el vi de la festa d'aniversari d'espai bici?

Amb en Miguel, el responsable d'aquest establiment que cada dia està ocupant un lloc més decisiu en el catàleg comercial de l'Eixample, fa dos anys que ens coneixem. Un bon dia vaig anar-hi a raure, em van donar confiança i vaig comprar-los una bicicleta, que s'ha convertit en una eina bàsica de la meva mobilitat (sense entrar en detalls, vaig amb una plegable que s'adapta immillorablement bé a les meves necessitats). I així va començar una relació que, donat el meu caràcter i el del Miguel ha donat molt de sí i, en definitiva, ens ha conduït a un desig de colaboració.
En aquest marc de relació, la idea de participar en l'aniversari d'espai bici em va fer il·lusió, i paral·lelament, ens oferia la possibilitat de donar a conèixer el nostre producte a un públic nombrós i modern en els costums (usuaris de la bicicleta urbana de qualitat) amb el qual em sento identificat. Amb aquestes premises, quan el Miguel m'ho va proposar vaig tenir-ho molt clar, i vaig expressar el meu interès per participar-hi.


La festa, en la qual es va presentar la nova bicicleta plegable mora bike de factoria barcelonina i en la qual espai bici ha participat, innovadora en el mecanisme de plegat, amb un joc d'engranatges únic que li donen solidesa i simplicitat a la vegada, va acollir un gran nombre d'amics i clients (prop de 250 persones) convertint l'establiment en una improvisada sala de festes.

Insisteixo en el goig que em produí veure el desacomplexament amb el qual es consumiren prop de 60 litres de vi, amb total naturalitat, donant al vi A Punt un paper destacat en aquesta festa.

diari de la fira ALIMENTARIA'08 (divendres)

Per molt que pels altaveus de la fira s'advertís que la jornada era professional, l'ambient que es respirava pels carrers del recinte era el d'un mercat obert al públic. L'hora de tancament del certamen era a les tres. Molts dels estands van anar tancant abans, i l'actitud general era de relaxament.
Va venir a veure'm un amic, i vàrem anar a fer un tomb per la fira. Entre les seves coneixences i les meves vàrem anar aturant-nos a cada cantonada: a Euroselecció amb el Jordi Segura; a Costers del Sió amb el Ramon Reguant (que ens presentà un fabricant de sistemes de fred per a Bag in Box premium); a La Bodeguilla, per saludar la Mari Carmen i el Manolo, de Bàrbara Forès, i el Josep Gómez, de Maius Viticultors; a Grupo Quintana, amb el Paco; a fer una copa de cava a l'estand de Nadal; a tastat els grans Priorats del Pere Rovira, de Mas d'en Gil; a saludar el Josep Ventosa, de Castell d'Or...
I tot d'un plegat es feu l'hora de plegar.
Vàrem desmuntar l'estand i ens n'anàrem a descansar.
Després de Setmana Santa, amb tothom a lloc, serà l'hora de repassar l'agenda de contactes i garbellar la feina de la fira. El resultat ha estat positiu, però caldrà concretar-ho.

dimecres, 26 març de 2008

diari de la fira ALIMENTARIA'08 (dijous)

El dijous tot ha començat a anar de baixa. L'objectiu de la fira estava acomplert, sobretot pel que fa als visitants. El certamen és immens però, ja que és deltot impossible visitar-lo en la seva totalitat hom se centra en aquell apartat que l'interessa i prescindeix de la resta. I després de tres dies de feina i reunions de treball, el dijous fou l'inici d'una calma que ja s'allargaria fins al final. De fet, i preveient un divendres obert al públic, poc professional, el dijous era el final de festa. Hi havia sopars de despedida i l'ambient de la fira era ja distès durant tot el dia.
D'una jornada en la qual vàrem aprofitar la tranquil·litat de la fira per anar a visitar els estands del nostre entorn (teníem interès en l'oferta d'accessoris de refrigeració per al bag in box i en els serigrafiats de vidre per les gerres de servei a les taules dels restaurants), recordo un parell de visites que van venir interessant-se pels nostres vins. Un era un grup d'estudiants d'hostaleria de l'escola de Sant Ignasi de Sarrià, de Barcelona. Evidentment, estàvem parlant amb el futur de la professió (de l'hostaleria), i això ens impulsà a compartir amb ells l'entusiasme pel nostre producte (després de quatre dies de presentar-lo ens anà bé trobar motius per renovar les forces). L'altre grup`era l'equip de gestió d'una empresa de distribució d'alimentació del Bages. Vingueren encuriosits per la proposta comercial. N'estem contents. També ens visità l'equip del Pla de la Garsa. Vàrem compartir la necessitat de les gerres serigrafiades per oferir el vi a l'hostaleria.
A la tarda, amb el Jordi Roselló vàrem anar fins al pabelló 3 (Intervin) i vàrem veure un taper que el Jordi coneixia d'etapes anteriors; un taper especial, propietari de suredes a les muntanyes de l'interior de València que mereixen la certificació de les autoritats competents per a la producció de taps de suro ecològics. El jordi acordà una visita als boscos, aprofitant les vacances de Setmana Santa. Una excursió interessant. Com que érem a la vora ens arribàrem fins a l'estand de Cuvée 3000. Era un dels punts més animats de la fira. Per què? El Joan València ens va parlar del concepte, de l'organització de l'espai, per afavorir l'ambientació, obert, amb un sostre baix, i amb un terra de pedres, que transmetia als que el trepitjaven la sensació d'ésser en un lloc diferent, lluny de l'homogeneitat de les catifes de la fira. Però l'ambient de l'espai de Cuvée, a més de la decoració i el mobiliari (pedra, fusta, ferro i imatges en blanc i negre), el donaven aquella gentada que hi havia en tot moment: com en una festa, l'equip de Cuvée es barrejava amb els clients i amb els viticultors representats a l'espai. Una felicitació.

dijous, 13 març de 2008

diari de la fira ALIMENTARIA'08 (dimecres)


Ja hem passat l'equador de la fira.
Ens ha vingut a veure el comerciant de vins de Montréal interessat en els productes del Josep Maria Anguera. S'han endut també una ampolla del nostre vi del Montsant.
També ha vingut el nostre dissenyador, el Pierre Valmont.
El degoteig de distribuïdors i importadors ha estat continu. Avui hem vist gent de Manresa i de Girona, i de Dinamarca i Bèlgica.
Pel passadís m'he trobat amb el Miquel bofill i el David, el seu fill.
Ens ha trucat el Rafael Villa, del Diari de Tarragona, per demananr-nos informació, ja que està fent un reportatge de les empreses de la demarcació que exposen a la fira.
I amb el Josep Maria Anguera ens n'hem anat a berenar al pabelló 3, on els estands són més luxosos i ofereixen embotits per acompanyar el tast. Ha estat un esbarjo profitós. Hem anat a Can Bonastre per saludar el César Torrijos, però havia sortit. Després ens hem trobat amb el David Ribé a l'estand d'Aresan, una bodega de La Mancha que coneixíem perquè la distribuïa AVICSA, de Lleida. Després ens hem aturat a Laus, perquè el Dani Navarro, que el coneixíem de Falset, n'és el comercial. I després ens hem aturat a la zona de Galicia i hem fet un descobriment enològic i personal interessantíssim, que ens ha engolit: el celler Benito Santos. Ens l'ha presentat el Todd Blomberg, un americà que fa set anys se'n va anar a les Rias Baixas per fer vins nobles. I el cert és que vam tastar uns albariños interessants, complexes i llargs, fins però persisitents. El Todd va fer-nos reflexions enològiques interessantíssimes que uns minuts després vàrem poder compartir amb el Jordi, perquè després de tastar els seus vins va voler venir al nostre lloc, per tastar els nostres. Els comentaris sobre la Garnatxa Blanca varen interessar-nos molt, perquè l'aplicació de vinificacions adequades podria donar-nos resultats sorprenents. Ja hem comentat moltes vegades que creiem en el valor de la nostra varietat blanca.
En definitiva, que vàrem començar a plantejar-nos la possibilitat d'organitzar un viatge a Vilanova de Arousa.

dimecres, 12 març de 2008

Presentació a espai bici


Avui al vespre serem a espai bici, a la botiga de bicicletes del número 63 del carrer Bruc de Barcelona, en la festa del cinquè aniversari de l'establiment. Aprofiten l'avinentesa per presentar una bicicleta de factoria local (mora bike). I nosaltres hi col·laborem amb l'oferiment del vi A Punt. I aprofitem per convidar a tothom.

diari de la fira ALIMENTARIA'08 (dimarts)

El segon dia de la fira ens ha permès confirmar que som en un indret adequat a nosaltres. Al matí, hem arribat aviat i hem pogut fer un tomet pel pabelló 3 i hem constatat que els estands que hi ha allí, en general, són d'un tamany superior al nostre i, provablement, el visitant hi acudeix amb un esperit menys curiós.
Al matí hem rebut la visita d'uns amics, el Carles Figueres i el Joan Grimau, i casualment hem coincidit amb l'Ignacio de Miguel, que era a l'estand d'una bodega de Castilla la Mancha, veïna nostra al pabelló 2. Hem aprofitat l'avinentesa per anara fer un recorregut de tast (jo m'he apuntat a aquest esbarjo). Anàvem 7, tombant per la fira, i hem pogut conèixer vins i cellers interessants. Jo els he dut a l'espai de Cuvée 3000 i hem tastat els vins de Joan d'Anguera (m'ha agradat molt La Planella), i allí, L'Ignacio ha xerrat amb els de Martue, amb qui col·labora, i després ens ha fet conèixer un albariño curiós de cepas viejas d'onze mesos de lies amb un postgust làctic de cuallada recremada. De bracet amb l'Ignacio de Miguel hem anat a conèixer un altre celler gallec, especialista en l'elaboració d'albariños, que ens ha servit per contrastar i per fer una aproximació tècnica, ràpida, a aquesta varietat tant singular. Hem tastat 4 variants, amb vinificacions diferents, totes marcades per la complexitat, la subtilesa, l'amabilitat i la finesa. Hi hem vist la història d'un vi ben fet, poc àcid però resistent, tanmateix (me'n recordo ara de les reflexions del Josep Trallero). Després, la comitiva encara se n'ha anat fins a l'estand de Martin Códax, on l'Ignacio de Miguel tenia compromisos, crec. Jo he engolit 5 ostres i m'he despenjat del grup perquè entre trucades telefòniques i la responsabilitat a l'estand d'Alterovinum m'he vist obligat a abandonar. Pel camí de retorn m'he trobat amb el Ramon, del Vi i Cava de Reus, un bon client del vi A Punt; i el Manuel Enríquez, d'Enríquez & Gil, un distribuïdor de Sevilla, simpàtic i entusiasta del món del vi i la sumilleria, molt apreciat a la seva ciutat.
Per l'estand han passat persones de prop i de lluny: els de Distribucions Iglesias, de Blancafort a la Conca de Barberà, els del Vi i Cava de Reus... i els de Rocha & Rocha, de Montréal, que vaig conèixer en el meu viatge del setembre al Canadà i que han vingut interessats pels vins del Josep Maria Anguera. Ens han visitat importadors suecs i danesos (els Laudrup), i un agent català que fa operacions a Finlàndia, el Carlos Blanco, amic del Pablo, de Verema i Collita. Ens ha tornat a venir a veure Chuck Kanski, de Solo Vino de Minesota, als EEUU, que ja havia vingut dilluns a interessar-se pel vi A Punt i el B&B. També ens han mostrat el seu interès uns distribuïdors asturians i un bodeguer gallec (sense prejudicis contra els productes catalans).
Al vespre, amb el Carles Figueras, abans de plegar, encara hem tastat el vi d'uns veïns de Castilla la Mancha, un cabernet ben fet.

diari de la fira ALIMENTARIA'08 (dilluns)

(foto Rosa Bruna)
Des del nostre racó, al F640 del pabelló 2, al recinte Gran Via, al costat del VINORUM, darrere l'espai de les bodegues de Castilla la Mancha, rebem un públic heterogeni que, encuriosit, vé a la recerca de productes desconeguts (els estands del pabelló 3 són més grans i ostentosos, hi ha les marques conegudes i dediquen el seu espai més a les relacions públiques que a la presentació de novetats).
Les visites s'han distribuït de la següent manera: d'una banda hi ha hagut els bodeguers i restauradors catalans; i d'altra banda importadors estrangers, sobretot americans, que abunden a la fira. Però també hem parlat amb uns francesos, amb un rus, amb un malagueny especialitzat en l'exportació a Dinamarca i algun altre agent que ha vingut a oferir-se per fer exportació. Menció especial per l'interès dels distribuïdors del nord de l'Estat que han mostrat interès pel nostre vi A Punt, tot i tractar-se de producte català, i que, en tot cas, la dificultat comercial, si en tenim, serà financera.

dimarts, 11 març de 2008

Vinyes d'en Gabriel


Una nota sobre els companys de l'Alimentaria'08.
A l'estand de la fira som tres empreses, compartint espai: nosaltres, Lipscomb & Tobella, i Vinyes d'en Gabriel, un petit celler de la D.O. Montsant, amb molt bones perspectives.
Al capdavant d'aquest projecte hi ha el Josep Maria Anguera que, jove i enèrgic però pacient, i astut però molt generós ha posat fil a l'agulla a un treball de redefinició de la seva activitat, amb una modernització de la biografia familiar i pròpia.
El celler Vinyes d'en Gabriel, a Darmós, al baix Montsant, ha posat en ampolla el vi de les vinyes de la casa que sempre havia anat a la venda de vi a doll. En surt un vi jove i un criança, L'Heravi, tots dos negres, de Garnatxa i Samsó, de vinyes d'entre setanta i vuitanta anys, que aporten una concentració excepcional. Tant el jove, que és més fresc i fruitós, com el criança, que és confitat i especiat, tenen una expressió molt potent, que enamora tothom. Són vins autèntics, fruit d'un territori ric en sòls argilosos i minerals, d'unes vinyes velles, que el Josep Maria i el seu avi mantenen amb cura i estimació. Es nota en tots els detalls que, per bé que austers, són de veritat, i es nota en el vi, que s'expressa honest, de veritat.
Per mi va ser un descobriment molt agradable, primer pel vi i després per la persona. Potser perquè m'agrada fer coses amb gent de veritat.

Lipscomb & Tobella


Una petita nota d'un dels cellers que ens acompanyen a la fira Alimentaria'08.

Lipscomb & Tobella és un celler de la D.O.Q. Priorat que uneix tipicitat i terroir amb viticultura de precisió. Els seus responsables són un matrimoni nascut entre vi, estudiant enologia a Califòrnia, als EEUU. Ell, americà, vingué a viure a Catalunya, amb la seva companya, que tingué força per estirar-lo. Potser el Priorat hi ajudà, perquè al cap i a la fi, ell és el viticultor d'aquest Priorat, el Mosaic, que amb una criança de 14 mesos en bota nova de roure francès, s'expressa molt mineral i fi. El cupatge és força previsible (45 % de Samsó + 45 % de Garnatxa + 10 % de Cabernet Sauvignon) i ja estan donant a tastar el 2004. Les ampolles del 2003 que hem begut expressen finesa i subtilitat, concentració i mineralitat, però sobretot, qualitat en la vinificació.

Som a Alimentaria'08

Ens trobareu a l'estand F604 del pabelló 2 del recinte de Gran Via, a L'Hospitalet. És la nostra localització a la Fira Alimentaria'08.
Diuen els mitjans de comunicació que és el segon edeveniment firal més important del sector, a nivell mundial. Independentment de la validesa d'aquesta afirmació periodística, el certamen és una referència indiscutible i nosaltres hem volgut ser-hi. Fa dos anys hi vam anar de visita. Teníem un projecte i un prototipus per al nostre primer vi. El portàvem sota el braç i el vàrem ensenyar a molta gent. Enguany, amb un any i mig de recorregut comercial, hem volgut tenir una presència a la fira i juntament amb un parell de cellers amics, un del Priorat (Lipscomb & Tobella - LT Vinos) i un del Montsant (http://www.vinyesdengabriel.com/), hem contractat un espai modest a la zona assignada al vi. De fet, el nostre estand està just al costat de la sala de conferències Vinorum.
Ens agradarà rebre-us.