dimarts, 15 de juliol del 2008

El pes de la bota a Vins Bustins

Un client de la Quima, de Vins Bustins de Banyoles, s'ha fet adaptar el Bag in Box dins d'una bota de fusta. S'hi ha gastat centimets i li ha quedat prou bé, es veu; perquè hi ha fabricants que ofereixen unes botetes d'imitació que provoquen la mateixa imatge que els souvenirs, infumables. Es tracta d'un entusiasta del nou envàs que vol conservar la imatge de la bota.
La Quima (la vaig anar a veure la setmana passada amb el Quim de Grand Cru perquè és un dels punts de venda del vi A Punt a Girona) té una botiga amb tota classe de vins, de tots els orígens i gammes. L'estrella, però, és el vi a doll. És un vi que ella i els seus clients coneixen de fa anys i raja d'unes botes de 635 l. que, justament, acaba de renovar.
La imatge de la bota és el centre.
En general, la bota, el bocoi o el carretell, ens parlen d'un temps en el qual el vi tenia pocs adjectius: era vi, negre, blanc o rosat, dolç o semi... i potser d'alguna procedència coneguda. I els consumidors s'hi anaven fent el paladar. El meu sogre acostuma a repetir una dita local: "el pa mudat i el vi usat", que fa referència al costum.
La bota era un recipient d'emmagatzematge i el temps la va integrar a la retina col·lectiva, fins al punt que ha acabat per convertir-se en una imatge d'autenticitat. Potser per efecte de la seva funcionalitat: permeté un ús quotidià del vi. Les botes eren a les cases (fa molts anys) i guardaven el vi de l'any, sempre disponible, per regar la taula.
Aquesta imatge antiga, arrelada, evocadora del vi autèntic, té encara alguna vigència. Hi ha molts establiments que en fan ús, de la imatge. Sembla que el recipient faci bo el vi, però hem de reconèixer que el que ens en millora és la imatge, i potser la predisposició.
El client de la Quima ha unit la nova funcionalitat del Bag in Box, que permet conservar adequadament el vi i transportar-lo còmodament i amb garanties higièniques, amb la imatge mítica de la bota, potser perquè el Bag in Box ha d'acabar convertint-se en la nova bota de vi.