dimecres, 25 de març de 2009

sobre el NOU de +500

El Joan Nebot ha fet un article al diari de vi de l'AVUI sobre l'aparició d'un vi de Parellada /Montònega de la zona del Pla de Manlleu, Querol i La Joncosa de Montmell. És el NOU de +500. M'ha semblat interessant, pel projecte que ens presenta, i per la reflexió que aprofita per fer-nos. A aquesta reflexió voldria fer-hi un comentari que per la seva longitud m'ha estat impossible introduir a la mateixa web del VADEVI.CAT

El meu comentari és per la teva introducció del Joan Nebot, més que pels responsables de la iniciativa, que valoro positivament i que m'interessa, pels meus vincles amb aquesta terra. Crec que el debat sobre l'oportunitat de les Denominacions d'Origen està motivat, com ell mateix apunta, per la discussió de la competitivitat, mentre que la distància d'aquest projecte respecte de les Denominacions d'Origen a les que podrien emparar-se es deu a altres factors: finques repartides entre territoris adscrits a dues o més denominacions d'origen (la Penedès i la Tarragona fan frontera allí), la graduació alcohòlica de les parellades de la zona, inferior a la generalment admesa per als blancs tranquils; i un projecte específic, més específic que el de les pròpies denominacions d'origen, precisament. Res a dir, sobretot perquè del que diuen els seus estatuts el que es desprèn és respeccte i passió pel seu territori, que tot i ser un valor creixent, necessita moltes adhesions.

dimarts, 24 de març de 2009

QUIMET & QUIMET

Segons què diuen alguns dels entusiastes clients d'aquesta taverna del Poble Sec, "el mejor local de tapas de autor de todo Barcelona".
Ara fa una estona m'han trucat per avisar-me que els seus amos, que són coneguts per la qualitat de la seva oferta gastronòmica i sobretot per l'autenticitat que transmeten, reconeguda internacionalment, han decidit fer un lloc per al vi A PUNT a casa seva.

divendres, 20 de març de 2009

tertúlies a l'Ateneu (3)

Quin és el futur de la Denominació d’Origen Conca de Barberà?
Aquesta és una pregunta necessària per a una regió vitivinícola que, per la seva arrel històrica, ha aixoplugat models empresarials molt diferents: les cooperatives, importantíssimes a primers del segle XX, amb els primers cellers del modernisme, les anomenades Catedrals del vi; el cava, que com al Penedès i a una bona part de Tarragona ha condicionat el model de viticultura; les apostes empresarials dels grans grups (Torres i Codorniu hi desembarcaren a primers dels vuitanta); i finalment les petites explotacions, els projectes familiars que lluiten per fer viable una restitució del valor de la comarca.
A la tertúlia del pròxim dimecres 25 de març, a Les presències del vi a l’Ateneu que organitza el vi A PUNT i el restaurant ATN amb la col·laboració de l’INCAVI, farem una passejada per aquest panorama. Comptarem amb la col·laboració de representants del Consell Regulador i amb la de tres cellers representatius: Carles Andreu, un apòstol del Trepat, el celler de Jordi Miró del Viver d’empreses Vitivinícoles de Barberà de la Conca, i la Cooperativa Agrícola de Sarral.
Aprofitarem l’ocasió per introduir el concepte d’enoturisme: la comarca és un entorn natural de gran qualitat amb un alt interès històric amb el Monestir de Poblet i el seu entorn, sense oblidar la vila ducal de Montblanc.

L’estructura dividirà les sessions en dues parts:
20:00 hs. presentació de la denominació d’origen i de tres dels cellers que la representen + tast d’armonització de territori (5 €)

21:30 hs. sopar – tertúlia a l’entorn d’un tema de debat anunciat prèviament
El preu de les sessions completes és de 27 €

Les persones interessades poden adreçar-se a:

Als teléfons 933185238 o 625408974
O al mateix restaurant de l’Ateneu
L’aforament és limitat i s’ocuparà per ordre d’inscripció

dijous, 19 de març de 2009

què és un Bag in Box?

Més enllà de la descripció tècnica. Què hi veiem?
En principi, i com a denominador comú, un vi econòmic!
Ha de ser això, indefectiblement, causa de mala qualitat? nosaltres ho desmentim. La proposta del vi A PUNT és una recerca de vi honest, autèntic, pel consum quotidià.
És això una quimera?
En pocs dies he rebut dues repostes:
Al Vitis Vinífera el meu veí era l'IVO, de S'alqueria, un vi important de Cadaqués. El públic s'hi acostava i en lloava la intensitat, la complexitat, la gràcia d'un cupatge curiós, que expressa terrer i l'edat de la vinya que l'origina. És un vi excelent que fa gaudir a qui en pren, amb uns tocs de sobremaduració que aporten una amable dolçor al taní. En una d'aquestes lloances, l'home que hi ha darrere d'aquestes ampolles de culte digué que el seu era un vi fàcil, en alusió al terrer, a la vinya vella, i a la selecció. "lo difícil es hacer esto [en referència al vi A PUNT]: hacer correctamente un vino económico". S'alqueria, vol dir ell, és un producte molt atractiu, en el que s'han invertit els millors recursos, i acaba resultant costós. Jo hi afegiria que hi ha, també, el seu coneixement. L'Ivo és savi i experimentat. D'origen francès, està instal·lat a Cadaqués, i després d'una llarga tragectòria que li dóna criteri, malda per fer créixer aquest projecte de S'Alqueria.
Dimarts, a Vilanova, xerrant amb el Ramon Francàs sobre la serietat del sector, vàrem convenir que els grans productes havien de reconèixer-se en un conjunt de qualitats que inclouen, també, la capacitat industrial. Allò que popularment se'n diu de l'adequada relació entre qualitat i preu. El Ramon em va defensar el Vinya Sol, de Torres (de fet, em va recomanar que tastés el 2008 perquè segons ell m'enduré alguna sorpresa). Fer poques ampolles d'un producte molt bo és fàcil, em va dir, repetint l'Ivo però fent referència al QUA, del qual encara només n'envasem 60.000 litres l'any. Fer 5 milions d'ampolles a bon preu i amb un interès remarcable mereix una barretada.

Maràngels: valor afegit a l'hostaleria

Ahir vaig ser a Girona, en la meva tasca d'anar introduïnt el vi A PUNT entre els establiments d'aquelles terres. Vàrem anar al Maràngels, un restaurant de referència de les afores de Sant gregori, un poble dels voltants de la capital.
A la zona és conegut: és un establiment on és possible fer un menú assequible mentre a la taula del costat se serveix una ampolla de Cristal Roederer.
L'Eva, que era sota la volta d'escala fent inventari de celler, rebé, d'entrada, la nostra proposta amb una certa perplexitat: "un Bag in Box em portes?"... però va acabar bé, van tastar ella i en Xesco, i en van fer un judici positiu, per al servei base del migdia. Els ho agraeixo. Els n'agraeixo l'obertura i la capacitat crítica, per valorar el producte, més enllà de l'envàs, pel contingut.
Són emprenedors i cuidadosos amb els detalls, i tornant, fent l'anàlisi de la visita, el Xavier Batlle, que és qui m'hi havia portat, me'n va acabar de fer la fotografia: fa uns mesos que, per promoure l'afluència de públic al restaurant ofereixen un servei de taxi: et vénen a buscar i et tornen a casa, perquè la bona experiència a casa seva sigui plena, sense haver de patir -pels mossos.

dimarts, 10 de març de 2009

la festa de Vitis Vinifera


Ara arribo de tot un dia de fira; és tard i ... estic cansat. Ja expressaré adequadament la senasació que me n'he endut, del Vitis Vinífera; una festa en la que gent d'aprop i de lluny tenia ganes de ser-hi!
.../...

divendres, 6 de març de 2009

invitació a Vitis Vinífera


El pròxim dilluns 9 de març serem a Vitis Vinífera 2009, la fira que organitza Cuvée 3000 i que tindrà com a marc la sala foallé de l'Auditori de Barcelona. L'horari serà ininterromput, de 12.00h. a 21.00h. i el sistema de tast serà l'habitual, amb una taula per productor, perquè l'assistent pugui tenir-hi un tête a tête.

Al mig d'un catàleg de productors de prestigi hi haurà també un espai per al vi A PUNT i ens agradarà rebre la vostra visita.

Podeu inscriure-us, encara al web de Cuvée 3000 o a la mateixa entrada del saló, al carrer Lepant.

dijous, 5 de març de 2009

imatges de tertúlia

Jo la fotografia la deixo per als que en saben. Procuro que les paraules siguin suficientment eloqüents, però sempre és un hàndicap. Ara, amb les presències del vi, les tertúlies a l'Ateneu, formem un equip del que se n'obtenen, també imatges de qualitat. el diari digital de vins de l'AVUI se'n feu ressò.