dilluns, 22 de setembre del 2008

Xarcuteria HOM - anunci de degustació



Divendres farem una degustació a la Xarcuteria HOM, del carrer Provença de Barcelona, entre Calàbria i Viladomat (banda muntanya). Hi vaig anar la setmana passada i vaig comprovar que es tracta d'un establiment amb molta personalitat, perfectament actualitzat, i amb una clientela consolidada. La Nuri, la propietària, molt amable però enfeinadíssima, m'adreçà a l'encarregada perquè en concretéssim els detalls, i així hem quedat, que divendres farem un tast. Presentarem el vi A PUNT a aquesta part de l'esquerra de l'Eixample.

Vaig conèixer aquesta xarcuteria a través d'un altre establiment de la mateixa família. La Teresa, la germana de la Nuri, amb el seu marit, té una botiga, a la cantonada d'Aragó amb Borrell, més petita però impregnada del mateix caràcter. A més dels embotits i els formatges, la Teresa emfatitza la tradició de les xarcuteries de Barcelona, que feien menjar. Feien "els canelons..., n'hi havia moltes [de xarcuteries]!". El pare, "em pensava que ja t'ho havia explicat", feu d'aprenent a Can Ravell, "amb el pare d'aquest senyor que hi ha ara, que surt a totes les revistes". El Maties, un home que passa dels vuitanta i que a començaments dels cinquanta s'emancipà i obrí negoci propi, s'inicià en un ofici en el qual domina el culte pel producte de qualitat i, sobretot, per la vocació de servei: continuen fent menjar per emportar i és obert tots els dies de la setmana. Era a la botiga del carrer Provença i me'l van presentar. Suposo que, d'alguna manera, representa la personificació d'uns orígens irrenunciables, el goig d'una trajectòria d'èxit i que, més enllà de l'ofici pròpiament dit, enllaça generacions.
És un gust introduir-se en aquests móns, en aquests punts de venda que en cada barri han esdevingut referents. Són els establiments de confiança.