divendres, 25 de setembre del 2009

Priorat: 9ena tertúlia

La setmana que vé (dimecres) farem una tertúlia sobre el Priorat. Serà la 9ena sessió del cicle Les presències del vi a L'Ateneu que, conjuntament amb el restaurant ATN i amb la col·laboració de l'INCAVI, hem anat organitzant des del vi A PUNT.
Parlarem de la marca de la Denominació d'Origen Qualificada, que genera interès per la repercussió mediàtica que ha provocat. Des de fa prop de vint anys, i de la mà d'uns estranys i intrèpids "exploradors", aquesta comarca petita, seca i arraconada a l'interior de la demarcació de Tarragona entrà als mapes vitivinícoles. Avui, el Priorat és conegut arreu, i ens agradarà conèixer aquest camí relativament recent que és un referent per a molts territoris.

Un dels vectors que hem associat a l'aparició del Priorat és el concepte de TIPICITAT, aquesta substantivació vitivinícola avui és imprescindible però a casa nostra és recent. Demanarem als que en són els millors representants que ens en parlin,

Com és habitual, per aproximar-nos el treball de la Denominació d'Origen, comptarem amb tres cellers representatius: Vall Llach, Clos Mogador i Terror al Límit.

La sessió es dividirà en dues parts:
20:00 hs: presentació de la Denominació d'Origen i de tres dels cellers que la representen + tast d'armonització del territori (5€)
21:30 hs: sopar - tertúlia
El preu de la sessió completa és de 27 €
Les persones interessades poden adreçar-se a:
Als teléfons 933185238 o 625408974
O al mateix restaurant de l'Ateneu, a la cantonada del carrer Canuda de Barcelona amb la plaça de la Villa de Madrid. L'aforament és limitat i s'ocuparà per ordre d'inscripció.

5 comentaris:

Carles Martín ha dit...

no entenc gaire la selecció de Terroir al límit com a celler "representatiu";
conec molt bé el Priorat i no ho entenc. Em podeu explicar a quin priorat representa aquest celler.
gràcies

oriol pérez de tudela ha dit...

Em veig obligat a respondre a aquesta petició, perquè actuo com a organitzador i dinamitzador d'aquesta tertúlia que fa nou mesos que funciona a l'Ateneu Barcelonès. La selecció de cellers l'he fet doncs des del meu modest coneixement i en aquest sentit només puc dir dues coses: que els cellers convidats haurien pogut ser uns altres, indubtablement, i que la representativitat de cadascun d'ells és relativa. En el cas de Vall Llach he volgut comptar amb un celler que té un caràcter mediàtic. En el cas de Clos Mogador he volgut entendre el gir que feu el Priorat ara fa prop de 20 anys, amb un nou model vitivinícola que ha tingut una repercussió global indiscutible. I en el cas de Terroir al Límit he volgut conèixer un estranger al Priorat, perquè aquesta circumstància, la d'un forani que s'afinca a "casa nostra" enamorat del nostre terrer, crec que ens trasllada a una dimensió interessant.
Segur que hi ha altres visions possibles, i m'agradarà que tant a la tertúlia com en aquest espai puguem compartir-les, per entendre millor el nostre territori.
En tot cas, la intenció de la tertúlia és la divulgació de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat en un marc obert i privat a la vegada. Comptem amb la col·laboració de l'INCAVI però la responsabilitat d'aquest cicle és del vi A PUNT.

Carles Martín ha dit...

per mi la selecció de Vall-Llach i Clos Mogador és comprensible, però això d' un estrager "enamorat" del priorat; personalment crec que hi manca un celler que estigui més arrelat al priorat amb més història, més vinculat no se si m' enteneu; un celler que pugui parlar de la zona amb propietat i coneixement.
Avui n' he parlat amb algú relacionat amb la distribució de vi a veure que en pensava i segons ell aquest celler té un distribuidor que es mou molt i que al darrere hi pot haver un criteri comercial, llavors potser s' entèn tot.
No se que diran uns quants cellers que ara em venen a la ment quan la representativitat del priorat a l' Ateneu passa per a criteris basats en l' "amor" sobrevingut tan recentment i possibles promocions comercials.

oriol pérez de tudela ha dit...

Carles,
T'asseguro que la meva elecció dels cellers és lliure i relativament ingènua a la vegada. L'únic que n'espero és aportar una varietat suggerent a la tertúlia. Crec que cada mes ho hem anat aconseguint. La major part dels cellers que han anat passant pel cicle els he conegut allí, i en el cas del Priorat, personalment serà així.
De tota manera, i com que en el cas de la tertúlia del Priorat ens hem quedat curts d'aforament, segur que ens quedaran moltes coses pendents i cellers per conèixer. I estic segur que aquest debat agradarà als contertulians, perquè després de 8 mesos comencem a conèixer-nos i si una cosa és evident és que tothom ha estat rebut amb interès, i que les coses que hem vist (i tastat) han interessat.
Gràcies, en tot cas, per la teva aportació.

Àlex Sànchez ha dit...

Com a assistent a la tertúlia, crec que els tres cellers van estar a l'alçada. Clarament el Dominic del Terroir al Limit el mes fluix (parlant, per la llengua i per prudència probablement) però amb una carinyena finisima i ben treballada. Un honor compartir tetúlia i taula amb tots vosaltes.

Salut i garnatxa.. i carinyena