divendres, 24 de juliol del 2009

Quin lloc ocupa el Penedès? (7ena tertúlia)

La dimensió del Penedès és tan àmplia que sovint se'ns escapa. I en els canals de tendència a vegades es produeix una certa distorsió. Ens podem arribar a trobar amb algun catàleg pretesament exclusiu que deixa per al Penedès un espai relativament petit. És una afirmació gratuïta i sense valor estadístic, una impressió que aprofitarem per introduir la sessió de Les presències del vi, les tertúlies que amb la col·laboració de l'INCAVI i juntament amb el restaurant ATN organitza el vi A PUNT a l'Ateneu Barcelonès.


En aquesta sessió del pròxim dimecres 29 de juliol comptarem amb la presència del Consell Regulador d'una de les denominacions d'origen més reconegudes de l'Estat Espanyol i amb cellers com Can Feixes o Pinord. Els preguntarem com es veuen a sí mateixos en aquest marc global en el que les diverses marques adquireixen posicionament.
Com hem d'entendre el Penedès?
Un Territori? Sí, segurament, com un espai geogràfic, amb una geologia i una climatologia que afecta a varietats i vinificacions, però també amb una cultura; sobretot!

El Penedès és una de les marques vitivinícoles més reconegudes a nivell popular. Les enquestes que els instituts d'opinió realitzen periòdicament ho confirmen any rere any. Al caparró dels ciutadans hi ha una idea de vi associada al Penedès.

Però també hem de mirar altres indicadors. El vi ha desenvolupat en els darrers anys una dimensió mediàtica en la que el pes del Penedès és relatiu, sobretot si tenim en compte la importància socio-econòmica del sector en el territori.

El Penedès és aquesta gran àrea de vinya a menys de 40 kilòmetres de Barcelona amb tot el que això implica de penetració a la gran ciutat. Al Penedès, al llarg de la història, s'ha desenvolupat una indústria vitivinícola importantísima que és viva i que té una gran repercussió social.

Paradoxalment, però, d'un temps ençà, el món del vi ha anat generant un llenguatge que parla menys de xifres i més de sensacions; hi ha una literatura del vi que l'allunya dels grans volums i de l'economia en tant que estructura per presentar-nos-en una dimensió quasi fetitxista que connecta molt bé amb els nous consumidors.

Com pot una comarca (o una regió) com el Penedès, amb una tradició viva de cultiu de la vinya i d'elaboració de vins resituar-se en els nous entorns?

La sessió es dividirà en dues parts:
20:00 hs: presentació de la Denominació d'Origen i de tres dels cellers que la representen + tast d'armonització del territori (5€)
21:30 hs: sopar-tertúlia
El preu de la sessió completa és de 27€
Les persones interessades poden adreçar-se a:
Als teléfons 933185238 o 625408974
O al mateix restaurant de l'Ateneu
L'aforament és limitat i s'ocuparà per ordre d'inscripció

2 comentaris:

Àlex Sànchez ha dit...

Serà interessant, has "obviat" el tema del Cava i a Torres, i quasi posat en en dubte el territori, que no el terrer...
A més entenc que opines que el Penedès ha de resituar-se, per tant hi entreveig indicis de problemes (crisi? la DO Catalunya?)
Vindré amb ganes de ficar la pota... de nou.
Salut!

Oriol Pérez de Tudela ha dit...

Torres és una empresa del sector molt important però, tal com vas poder veure, va assistir a la tertúlia de la Denominació d'Origen Catalunya, perquè molts dels seus vins estan emparats per aquell Regulador, encara que les seves instal·lacions siguin a Pacs del Penedès i a Vilafranca. Òbviament, hauria pogut participar, també, en aquesta sessió, però hauria representat indegudament la Denominació d'Origen per aquest mateix motiu, segurament. Pel que fa al Cava, efectivament, crec que és un dels assumptes de debat, perquè com a motor de la indústria del vi al Penedès, i emparat per un Consell propi, és un element distorsionador de la imatge de la regió. El Penedès és, provablement, la nostra zona vitivinícola més important però mediàticament està ocupant un imdegut segon lloc, a causa dels vincles amb el Cava, precisament.