divendres, 13 juny de 2008

A.NON el rosat del vi A PUNT




Finalment hem envasat el rosat. Ja en teníem ganes, i era esperat, perquè alguns dels nostres clients, als quals els n'havíem parlat des de feia mesos, ens l'anaven reclamant. Segons el Miquel Bofill, del Celler d'Osona, per exemple, ens endurem una sorpresa. Ho diu perquè el sentit comú ens impulsa a pensar que l'aposta pel vi rosat és equivocada, perquè se'n consumeix poquíssim. És cert. Hi ha una tendència natural al consum de vi negre, amb un percentatge elevadíssim (parlem del nostre país). De blancs se'n consumeixen pocs, amb una clara segmentació, dedicats a ocasions concretes. I els rosats són residuals i específics (de Navarra).

Però podria ser que el Miquel Bofill tingués raó, perquè l'ús del Bag in Box permet un nou enfoc. Es tracta d'un nou estil de consum, fàcil i disponible. I aquesta nova manera de relacionar-nos amb el vi pot oferir un lloc al rosat, que en alguns moments, ara que arribarà la calor, i que sovintejaran els sopars a la fresca, lleugers, amb l'amanida com a referència, pot esdevenir indicadíssim.

Hem fet un rosat de Tarragona, d'un Ull de Llebre fresc i floral que conté una fruita elegant. Com és natural, la seva lleugeresa s'expressa, entre altres coses, per la baixa graduació alcohòlica (11,5 %), i això pot ajudar-lo a introduir-se.

En tot cas, estem contents de poder-lo oferir. Completa una gamma de vins en els quals hi ha l'expressió de la Terra Alta amb la Garnatxa, el Montsant amb les Garnatxes i les Carinyenes, i Tarragona (que a nosaltres ens cau a casa) amb un Ull de Llebre típicament litoral.

Celler de Gelida

És al carrer Vallespir, al barri de Sants de Barcelona. El Celler de Gelida és una referència, tant a nivell de barri, perquè és obert des de finals del segle XIX; com a nivell de la ciutat i de Catalunya, perquè als anys vuitanta, l'actual propietari, el Toni Falgueras, fou el líder del canvi del vi. Passà de bodega a celler, del negoci tradicional de comerciant de vi a doll arribat de les comarques productores (normalment del Penedès) en carros de bocois, per convertir-se en botiga especialitzada. El Toni Falgueras, que tal com li agrada recordar, fou el primer que posà un IBM per gestionar el negoci del vi, impulsà un sector que ha acabat en l'especialització.
En la seva missió modernitzadora, Falgueras engegà la festa del vi novell i l'associació de Mestres Cellerers de Catalunya, un grup de comerciants que, repartits per la geografia, compartiren la il·lusió per la dignificació del producte que, en aquell moment era a les basseroles, sobretot pel que fa al de procedència ibèrica. La cultura del vi era escassa: hi havia quatre marques mal comptades que s'enduien el prestigi. Evidentment, eren de la Rioja, a part de Vega Sicília. El Priorat, per exemple, avui tant reconegut, era un indret miserable i desconegut, on es feien uns vins resistents que arreu s'usaven per a fortificar vins de taula massa dèbils. Tot això era un món de vins a doll, sense cap mena de prestigi. Aquest era el panorama en el qual un Toni Falgueras jove i relacionat amb un grapat de líders culturals s'entossudí a aixecar el lloc del vi. Això el feu actuar d'importador dels Grands Crus francesos, fins al punt que avui el Celler de Gelida és un punt de venda mundialment conegut, perquè emmagatzema part de les collites dels cellers més importants.
Amb aquest recorregut, i amb una estructura que assumeix un catàleg d'activitats cada vegada més ampli, en un món en el que el vi ha adquirit molt interès, avui el Celler de Gelida és un establiment especialitzat on podem trobar des d'una col·lecció de Portos excepcional, fins a les seleccions més importants de tota la geografia vitivinícola. Juga, però, també, un paper en la distribució d'algunes de les marques més conegudes, impulsant-ne la seva venda. És el cas de Mas Perinet, per exemple, el celler que va engegar el seu amic, el Joan Manuel Serrat al Priorat. I hi ha, també, però la tasca divulgativa i de formació, amb un calendari de cursos que imparteix la Meritxell, la filla del Toni, que ha impulsat la seva carrera en el món del vi com a sommellier (l'any passat quedà segona en el concurs estatal de la Nariz de Oro) i que col·labora amb moltes publicacions especialitzades del sector. A la botiga, seguint la història familiar, hi queda el Ferran.
Des que nosaltres ens vàrem posar en marxa, i amb la primera collita envasada, del 2006, vàrem anar a veure el Toni Falgueras, perquè per nosaltres era una referència. I la conversa va ser sempre molt fàcil i interessant. La visió del sector, amb una moda que deixa poc espai per al consum del vi quotidià fou un punt de trobada. El Celler de Gelida, que tal com hem explicat, és un punt de referència del més alt nivell, té una vinculació natural amb la història del vi a casa nostra, i mai ha deixat de banda aquest espai del vi de cada dia. De fet, el Toni Falgueras, coneixedor del sector i del món del vi d'aquí i d'ailleurs, ens va fer l'elogi del Bag in Box des del primer moment: a França ja fa molts anys que s'utilitza, i sovint se'n troben que contenen vins de molt bona qualitat.
I finalment vàrem trobar la manera de col·laborar. Fa un mes, aproximadament i en motiu d'una jornada de comerç al carrer, vàrem aprofitar l'avinentesa per fer la presentació del vi A Punt als clients habituals d'aquest establiment que té un arrelament indiscutible. L'acollida fou extremadament cordial i val un agraïment a l'equip i al Toni en particular.