Anàreu a Falset?
Jo sí. Encara tinc el dit índex tacat. Efectes de la concentració dels vins, que durant uns quants dies he tingut molt a prop. El dissabte a la tarda en família (vaig introduir el meu germà al tast del Castell). I el dilluns a la jornada professional. Com que el disssabte ja havia repassat els Montsants, em vaig afegir a la presentació dels Priorats (2006). Me'ls vaig fer tots! Un parell d'hores de tast, intens però informal, que permeten fer-se una idea general del catàleg de vins de la D.O.Q. i que et fan recolocar la llista de preferències. Em va impressionar la concentració, la tipicitat i la mineralitat del Finca DOFÍ (encara que sembli un tòpic em va sorprendre, realment), també la concentració d'una carinyena 100% del celler Ferrer - Bovet, i un parell de descovertes (per a mi): els vins Artigas, i el Vinyes Altes (de carinyena) de Clos Dominic. És per mencionar 4 coses que em vénen a la memòria, enmig de la setantena de vins tastats.
Quant als Montsants, del dissabte, confirmo l'interès pel vi del meu amic, el Josep Maria Anguera, de Vinyes d'en Gabriel, de Darmós. L'Heravi és un vi concentrat de carinyenes de 60 a 80 anys, franc i intens però a la vegada rodó. En la mateixa línia, d'alta expressió i concentració, de carinyenes velles, destacaria Les Sorts (Vinyes Velles) del Masroig. I molts altres, perquè el que crida l'atenció del tast de Montsants és el creixement de l'oferta d'una D.O. poc prolífica fins fa poc.
Com jo, molta gent feu ús de la fira per repassar el catàleg vinícola de les dues D.O.s de la comarca, i per intercanviar impressions i fer tractes. Les xifres de participació parlen de 17.000 persones. És molta gent, entre la qual vaig poder identificar-hi un grup de periodistes i sommelliers escandinaus que estaven aprofitant el certamen gràcies a la col·laboració entre la Cambra de Comerç de Reus i el COPCA.
La fira, doncs, econòmicament, funciona. És una cita que pren força i que resulta interessant per als professionals, però també per al públic en general, que té l'oportunitat d'aproximar-se al món del vi i a la seva autenticitat: a la comarca hi ha vinya i vi per tot arreu i "des de sempre", i el visitant viu aquesta ruralitat omplint els carrers de Falset d'una vitalitat amable. Jo vaig poder-hi trobar molts coneguts, tant a nivell professional com a nivell de carrer.
Hi ha molts complements que enrriqueixen el certamen i que, a poc a poc, aniran fent de Falset una capital del mapa mundial del vi. La D.O.Q. Priorat, amb la seva fama, ha fet la feina de locomotora, i ara, al darrere ha nascut tota una indústria, que ha fet possible la revitalització d'una comarca, fins fa pocs anys condemnada a la desertització física i humana.
Entre visites a cellers, activitats paral·leles (tastos especials de blancs del món o el tast del decenni dels vins del 1998, o el dels vins de poble de Gratallops, o el de garnatxes de Capçanes, o el concurs de cuina del vi, o les exposicions d'art i literatura...) i l'oferta gastronòmica i eno-turística de la comarca, cada vegada més rica, l'excursió a Falset, per la fira, esdevé un petit plaer proper, que crec que amb els anys es convertirà en una cita del calendari festiu.
És una impressió personal, d'un bon regust de boca.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Diuen que molts entesos van el Priorat per les garnatxes i el que realment els impressiona son aquestes carinyenes antiquíssims úniques el mon.
Publica un comentari a l'entrada